TIBBİ BİYOLOJİ ANA BİLİM DALI
Vizyonumuz
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ve teknolojik gelişmeleri gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılmış hekimlerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak, dünyadaki nitelikli üniversiteler ile eşdeğer lisansüstü eğitim programları ile alanındaki bilimsel gelişmelere hâkim ve yaptığı araştırmalarla tıp bilimine katkıda bulunan bilim insanlarını yetiştiren bir eğitim ve araştırma kurumu olmak.
Misyonumuz
Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek ve evrensel bilgi birikimine katkıda bulunmak amacıyla eğitim ve araştırma etkinliklerine zemin oluşturacak projeler planlamak ve yürütmek. Uluslararası seviyede kabul edilen bir moleküler biyoloji laboratuvarı olarak hekimlere teşhis ve tedavi konusunda destek vererek sağlık hizmetlerinin kalitesi arttırmak.
Akademik personel
Prof. Dr. İbrahim AÇIKBAŞ
Telefon: [0 258 296 24 69 - 296 25 71]
e-mail: iacikbas@pau.edu.tr
Akademik Özgeçmiş:
Prof. Dr. A. Gaye TOMATIR (A.D. Bşk.)
Telefon: [0 258 296 25 78]
e-mail: tomatir@pau.edu.tr
Akademik Özgeçmiş:
Prof. Dr. Yavuz DODURGA
Telefon: [0 258 296 24 35]
e-mail: ydodurga@pau.edu.tr
Akademik Özgeçmiş:
Doç. Dr. Selda ŞİMŞEK
Telefon: [0 258 296 24 51]
e-mail: seldas@pau.edu.tr
Akademik Özgeçmiş:
Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Buket Er Urgancı
Telefon: [0 258 296 ]
e-mail: aber@pau.edu.tr
Akademik Özgeçmiş:
Dr. Öğr. Üyesi İkbal Cansu Barış Moğul
Telefon: [0 258 296 ]
e-mail: ibaris@pau.edu.tr
Akademik Özgeçmiş:
Anabilim Dalı Eğitim ve Öğretim Hizmetleri
Lisans-Önlisans
Tıp Fakültesi Dönem 1,2,3 içerisinde Tıbbi Biyoloji – Genetik dersine ait sunumlar ve pratikleri Diş Hekimliği Tıbbi Biyoloji – Genetik dersleri ve pratikleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi (Hemşirelik Bölümü),
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu
Biyomedikal Mühendisliği bölümlerine Tıbbi Biyoloji ve Genetik
Lisansüstü
Sağlık Bilimleri Enstitüsünde tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı
Yüksek Lisans Programları:
http://ebs.pau.edu.tr/BilgiGoster/Program.aspx?lng=1&dzy=6&br=428&bl=480&pr=250&dm=3
DoktoraProgramları: http://ebs.pau.edu.tr/BilgiGoster/Program.aspx?lng=1&dzy=8&br=428&bl=480&pr=374&dm=3
Araştırma Alanları
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı olarak aşağıda belirtilen araştırma konuları üzerinde zengin bir laboratuvar ağı içerisinde geniş bir yelpazede deneysel modeller ve kliniklere iş birliği ile çeşitli hastalıkların moleküler ve hücresel temelinin araştırılmasında çok sayıdaki bilimsel yayınları ve bilimsel etkinlikleri ile aktif bir merkez olarak çalışmaktadır.
Kanser Moleküler Biyolojisi ve Genetiği; Meme, kolon, ovaryum, mesane, akciğer, baş-boyun, beyin, tiroit kanseri, karaciğer, melanom ve hematolojik kanserler olmak üzere çeşitli kanserlerde rolü olduğu düşünülen genlerde mutasyonların ve genlerin ifade analizleri moleküler genetik, sitogenetik ve moleküler sitogenetik olarak araştırılmaktadır. Kanser hücre soylarında mitokondriyel aktivasyon ve kanser hücre proliferasyonu, apoptoz gibi mekanizmalar üzerine etkileri çalışılmaktadır.
Dermatoloji; Psoriazis (sedef) ve pemfigoid hastalıkların genetik ve moleküler patogenezinin araştırılması.
Kardiyoloji: MI ve hipertansiyonda serotonin reseptörü ANP patogenezdeki rollerinin araştırıması.
Sinir Bilimleri; çeşitli nörolojik hastalıklar için risk faktörü olduğu düşünülen çeşitli genler ile hastalık arasındaki ilişkiler araştırılmaktadır. Nöron kültürlerinde in vitro modeller üzerinde çeşitli genlerin ekspresyon düzeyleri, oksidatif stres mekanizmaları ile ilişkili proteinler üzerinde çalışılmaktadır.
Moleküler Genetik; tüm kliniklerle çeşitli hastalıkların moleküler genetik olarak araştırılması ve hastalıklar ile ilişkileri üzerine çeşitli projeler yürütülmektedir.
Deneysel Diyabet; Çeşitli diyabet modellerinde diyabet patolojisinin altında yatan hücresel ve moleküler temelinin aydınlatılmasında çeşitli hücresel proteinler, apoptoz ve rejenerasyon ile ilişkili proteinlerin saptanması, diyabetin çeşitli organlardaki komplikasyonlarının moleküler patolojisi ve çeşitli tedavi modelleri araştırılmaktadır.
Toksisite; Çeşitli ilaçların ve bitkisel kaynaklı ürün özütlerinin kanser ve çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin araştırılması, çeşitli dokulardaki hücresel ve kromozomal etkileri araştırılmaktadır.
Tıbbi Biyoloji AD yakın gelecekteki hedefleri; laboratuvarlarımızın akreditasyonunu sağlayarak uluslararası projelerde yer alınması ve AR-GE faaliyetlerinin arttırılması yönünde olacaktır.
İletişim :
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası
Tıbbi Biyoloji AD. Kat:3
20070 DENİZLİ
Tel: (0258) 296 24 85
Fax: (0258) 296 17 65